Drinkadvies

Bij werken in warmte is goed drinken belangrijk, omdat iemand hierdoor beter bestand is tegen de warmte. Tijdens het werken is er geen sterke behoefte water tijdens de inspanning en zodra iemand dorst krijgt, is er al een tekort aan water. Zweten en verminderde voedsel- en vochtopname kan leiden tot uitdroging en/of zouttekort; dit drinkadvies dient om dit te voorkomen.

Het dorstmechanisme
Wanneer iemand dagelijks werkt in hoge omgevingstempraturen en/of hoge luchtvochtigheid vraagt het lichaam niet altijd op tijd om drinken. Door zweten gaat lichaamswater verloren, dit leidt tot een afname van het bloedvolume en kan in ernstige gevallen de stroomsnelheid verminderen, waardoor de warmte afgifte vermindert en de bloeddruk gevaarlijk kan stijgen.

Bij werken in warmte wordt aanbevolen om in het bedrijf onbeperkt water beschikbaar te stellen. Maak het mogelijk om regelmatig te drinken, bijvoorbeeld iedere twintig minuten een glas, zodat men optimaal gehydrateerd kan blijven. Door regelmatig (of zelfs dagelijks) het lichaamsgewicht te bepalen, kan worden gekeken of er veel vochtverlies is. Een gewichtsverlies van 3% is reden tot extra bezorgdheid, vooral wanneer dit niet binnen 24/48 uur is aangevuld.

Zowel voor, tijdens als na de inspanning moet dus worden gedronken. Wanneer men enkel afgaat op het dorstgevoel, dan zal aanvullen enkele dagen kunnen duren. Zeker wanneer men dagelijks in warme / relatief hoge luchtvochtigheid is, zal dit leiden tot problemen. Let bij het aanvullen van tekorten op het aanvullen van zout en water, dat verloren is gegaan bij het zweten: ongeveer 1-2 gram zout per liter.

Voeding na de werkdag
Wanneer men een normaal dieet volgt, is de inname 7 tot 15 gram zout per dag in de regel voldoende om aan te vullen. Het is dan in de meeste gevallen niet nodig om extra zout in te nemen. Tijdens het acclimatiseren aan hitte, bijvoorbeeld tijdens een eerste periode in warmte door een wisseling in het klimaat, kan wel extra zout aan het dieet worden toegevoegd. Wanneer iemand bovengemiddeld veel zweet, kan hij het beste zijn voeding consequent bij-zouten, in overleg met de leefstijlprofessional of diëtist.

Drinken ter afkoeling
Bij het werken in warme omstandigheden is het belangrijk dat voldoende vocht wordt ingenomen ter afkoeling. In de praktijk betekent dit water, maar er wordt ook regelmatig koffie gedronken ter afkoeling. Koffie is niet geschikt omdat het vocht-afdrijvend werkt, wat dus contraproductief is. Daarnaast is koffie een warme drank, waardoor het dus niet voldoende helpt bij het verkoelen. Het is geen probleem om koffie te drinken, zolang het niet de enige drank is die genuttigd wordt.

Water voldoet prima bij het werken in warmte, maar indien er wordt gekozen voor een specifieke vloeistof ter aanvulling van vocht en mineralen kan onderstaande richtlijn worden gebruik. Veel van deze sportdranken zijn kunstmatig op smaak gebracht en zijn commercieel verkrijgbaar, maar ook prima zelf te maken. Aandachtspunten bij de samenstelling: hypotoon, laag in glucose (<2,5 g /100 ml), koel (8 – 13 graden) en aangenaam van smaak.