De Arbocatalogus biedt sectorspecifieke maatregelen om te kunnen voldoen aan de doelvoorschriften vanuit de Arbowet. Deze maatregelen worden met en door arbo-specialisten vanuit onze sector opgesteld. Vorig jaar is gestart met het actualiseren van de Arbocatalogus: om de volgorde van actualisering van modules te bepalen, is gelet op stand der techniek, behoeften en actualiteiten. Hieronder volgt een update per module.

Intern Transport
De module Intern Transport is medio oktober 2024 ter toetsing voorgelegd aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Begin januari 2025 ontving het VerbondPK een schrijven waarin wordt aangegeven dat de Arbocatalogus met negatief gevolg is getoetst. Het toetsingsrapport geeft op hoofdlijnen terug dat de module onvoldoende voldoet aan de voorschriften van de Arbocatalogus bij het beschrijven van de maatregelen.

Besloten is de module de komende maanden te herstellen op basis van de input van de toetser en de catalogus opnieuw voor te leggen. De arbo-specialisten die meekeken bij de module die medio oktober werd opgeleverd, worden daarom de komende maand opnieuw gevraagd mee te kijken en te bepalen of de module vanuit onze sector akkoord kan worden bevonden.

Besloten Ruimten
De conceptversie voor de module Besloten Ruimten is begin december opgeleverd en ter controle voorgelegd aan arbo-specialisten in de sector. De deadline voor het leveren van terugkoppeling verliep medio januari. De terugkoppeling wordt momenteel verwerkt door het VerbondPK, waarna de module allereerst opnieuw wordt voorgelegd ter goedkeuring.

De feedback die we ontvingen op de module Intern Transport passen we eveneens toe op de module Besloten Ruimten, zodat we de kans op een positieve toets op de module Besloten Ruimten vergroten.

Gevaarlijke Stoffen
De basis is gelegd voor de module Gevaarlijke Stoffen, maar door ontwikkelingen rondom de modules Intern Transport en Besloten Ruimten staat de ontwikkeling voorlopig on-hold.

Goede Praktijkenboek: Machineveiligheid
De factor stand der techniek staat het opstellen of actualiseren van de module Machineveiligheid in de weg: daarom is gekozen voor het ontwikkelen van goedepraktijkenboeken voor deze modules. Op deze manier kunnen we goede praktijken op het vlak van machineveiligheid alsnog delen binnen de sector. Hiervoor is input nodig van bedrijven. Daarom een oproep: heb je een best practice op het gebied van machineveiligheid die je wilt delen met de sector? Die ontvangen we graag! Neem voor meer informatie contact op met Barbara Kamphuis.